Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń z mięsa cielęcego z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można zrobić pieczeń z mięsa wołowego.

Pieczeń z mięsa cielęcego z cytryną

Składniki:

Pieczeń z mięsa cielęcego z cytryną

 

  • 1 kg pieczeni cielęcej
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa cielęcego z cytryną
Mięso umyć, włożyć na 2-3 minuty do wrzącej wody, wyjąć, osuszyć, natrzeć sokiem i skórką otartą z cytryny, włożyć do lodówki ma 1 godzinę. Następnie oprószyć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny, polać oliwą, włożyć do piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 50 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem i winem. Pieczeń podawać z frytkami i surówką.