pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pieczeń z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

... ciągle polewając pieczeń piwem. Pieczemy bez przykrycia i na termo obiegu.

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego

  • Około 1 i ½ kg. mielonego mięsa (akurat to był indyk),
  • 4 cebule,
  • 2 paczki suszonego kopru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • pieprz czarny i ziołowy (razem łyżeczka),
  • łyżeczka soli, łyżka sosu sojowego (ciemnego),
  • 4 łyżki suszonych i mielonych grzybów leśnych,
  • kilka oliwek na przystrojenie pieczeni, (zielone, czarne i nadziewane fetą)
  • Na sos :
  • kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody z dodatkiem dużej ilości kopru,
  • pieprzu ziołowego
  • i dużą szczyptą ostrej papryki,
  • 4 listki bobkowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 goździki,
  • niecałe piwo.

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego

Mięso mielone łączymy z 2 drobno pokrojonymi cebulami i 2 grubo, dodajemy paczkę suszonego kopru i resztę składników (bez oliwek i jajek) dokładnie mieszamy i odstawiamy ma 2 lub 3 godzinki do lodówki. Po tym czasie mięso łączymy z jajkiem i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką), formujemy ładny i zgrabny wałek i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Dekorujemy oliwkami i zalewamy mięso sosem. Do sosu kolejno wkładamy po równo na każdą stronę, listki, ziele i goździki, pieczemy przez ½ godziny w temp. 170 °C. Następną ½ godziny pieczemy ciągle polewając pieczeń piwem. Pieczemy bez przykrycia i na termo obiegu. http://kuchnia.nethit.pl/topic7-10.html#p167