joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Pieczeń z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladę piecze się łatwo. Jest idealna jako dodatek do obiadu, albo do pokrojenia na chlebuś.

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego

 

  • 1 kg mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej)
  • mała czerstwa bułka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawy wg uznania, np. gotowa mieszanka do pieczeni i mielonego
  • ew. 2 ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego
Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku lub wodzie bułkę i pozostałe składniki (oprócz jajek). Mięso przygotować jak na kotlety mielone. Musi ono dać złączyć się w roladę, dlatego jeżeli będzie ono za luźne dodać 2 łyżki bułki tartej, albo jeszcze połówkę bułki namoczonej w wodzie. Jeżeli ktoś lubi w śroku zawinąć 2 (nawet 3) jajka. Taką roladę wkładamy najlepiej do foremki keksowej, wyłożonej obficie papierem (tak, żeby mięso było otulone papierem). Piec nastawiamy na 160-170 st. i pieczemy do uzyskania delikatnej, złotej skorupki.