VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i smaczna mięsna pieczeń, która może być drugim daniem w obiedzie lub wędliną na kanapki. Pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku.

Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu)

Składniki:

Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu)

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera feta
  • Sól
  • Pieprz
  • 150 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka

Sposób przygotowania:

Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu)
Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę.

Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa.

Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu).