Pieczeń z  sarny
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Dziczyzna « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pieczeń z  sarny
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne


trudność: średnie
czas:

Pieczeń z  sarny - SKŁADNIKI:

  • 1  kg mięsa z  udźca sarny,
  • pół szklanki octu,
  • szklanka białego wina wytrawnego,
  • 2  marchewki,
  • 2  cebule,
  • ziele angielskie,
  • imbir,
  • smalec,
  • 2  łyżki mąki,
  • szklanka śmietany,
  • pieprz, sól

Pieczeń z  sarny - PRZYGOTOWANIE:

Marchew oczyścić i  umyć, pokroić w  plasterki, cebule również pokrajać w  plastry. Mięso oczyścić, pooddzielać żyły, po czym umieścić w  misce i  obłożyć marchwią i  cebulą. Wino zmieszać z  octem, dodać imbir, zmielone ziele angielskie, osolić, zagotować, następnie ostudzić. Tak przygotowaną schłodzoną polewą zalać mięso i  przykryć, wstawiając do lodówki na 3  dni. Codziennie mięso przewracać. Po wyjęciu z  zalewy osuszyć, doprawić solą i  pieprzem, po czym umieścić na ruszcie piekarnika i  piec polewając rozgrzanym smalcem. Pieczeń zarumienić z  każdej strony i  przełożyć do garnka, polać zalewą z  marynaty z  dodatkiem cebuli, marchwi i  pozostałego smalcu. Skrapiając wodą, dusić do uzyskania miękkości. Wówczas mięso wyjąć z  garnka a  sos przetrzeć przez sito. Mąkę zmieszać ze śmietaną i  dodać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w  porcje i  włożyć do sosu, po czym zagrzać. Podawać z  buraczkami lub fasolką szparagową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z  sarny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Zupa myśliwska na dziku Fasolowa na żeberkach dzika Zrazy z zająca ze smardzami
Pieczeń z dzika po myśliwsku Pieczony schab z dzika na kanapki Soczyste mielone z dzika
Kaczka pieczona wyśmienita Bigos myśliwski Smażona wątróbka z dzika
Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Pieczona kaczka z miodem Bażant z sosem leśnym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane