Pieczeń z  sarny
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Dziczyzna « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pieczeń z  sarny
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne


trudność: średne
czas:

Pieczeń z  sarny - SKŁADNIKI:

  • 1  kg mięsa z  udźca sarny,
  • pół szklanki octu,
  • szklanka białego wina wytrawnego,
  • 2  marchewki,
  • 2  cebule,
  • ziele angielskie,
  • imbir,
  • smalec,
  • 2  łyżki mąki,
  • szklanka śmietany,
  • pieprz, sól

Pieczeń z  sarny - PRZYGOTOWANIE:

Marchew oczyścić i  umyć, pokroić w  plasterki, cebule również pokrajać w  plastry. Mięso oczyścić, pooddzielać żyły, po czym umieścić w  misce i  obłożyć marchwią i  cebulą. Wino zmieszać z  octem, dodać imbir, zmielone ziele angielskie, osolić, zagotować, następnie ostudzić. Tak przygotowaną schłodzoną polewą zalać mięso i  przykryć, wstawiając do lodówki na 3  dni. Codziennie mięso przewracać. Po wyjęciu z  zalewy osuszyć, doprawić solą i  pieprzem, po czym umieścić na ruszcie piekarnika i  piec polewając rozgrzanym smalcem. Pieczeń zarumienić z  każdej strony i  przełożyć do garnka, polać zalewą z  marynaty z  dodatkiem cebuli, marchwi i  pozostałego smalcu. Skrapiając wodą, dusić do uzyskania miękkości. Wówczas mięso wyjąć z  garnka a  sos przetrzeć przez sito. Mąkę zmieszać ze śmietaną i  dodać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w  porcje i  włożyć do sosu, po czym zagrzać. Podawać z  buraczkami lub fasolką szparagową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z  sarny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Smażona wątróbka z dzika Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Pieczona kaczka z miodem
Bażant z sosem leśnym Consomme z bażanta z kurkami Rosół z bażanta
Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami Chili con carne z jelenia
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane