Pieczeń z  sarny
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Dziczyzna « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Pieczeń z  sarny
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne


trudność: średne
czas:

Pieczeń z  sarny - SKŁADNIKI:

  • 1  kg mięsa z  udźca sarny,
  • pół szklanki octu,
  • szklanka białego wina wytrawnego,
  • 2  marchewki,
  • 2  cebule,
  • ziele angielskie,
  • imbir,
  • smalec,
  • 2  łyżki mąki,
  • szklanka śmietany,
  • pieprz, sól

Pieczeń z  sarny - PRZYGOTOWANIE:

Marchew oczyścić i  umyć, pokroić w  plasterki, cebule również pokrajać w  plastry. Mięso oczyścić, pooddzielać żyły, po czym umieścić w  misce i  obłożyć marchwią i  cebulą. Wino zmieszać z  octem, dodać imbir, zmielone ziele angielskie, osolić, zagotować, następnie ostudzić. Tak przygotowaną schłodzoną polewą zalać mięso i  przykryć, wstawiając do lodówki na 3  dni. Codziennie mięso przewracać. Po wyjęciu z  zalewy osuszyć, doprawić solą i  pieprzem, po czym umieścić na ruszcie piekarnika i  piec polewając rozgrzanym smalcem. Pieczeń zarumienić z  każdej strony i  przełożyć do garnka, polać zalewą z  marynaty z  dodatkiem cebuli, marchwi i  pozostałego smalcu. Skrapiając wodą, dusić do uzyskania miękkości. Wówczas mięso wyjąć z  garnka a  sos przetrzeć przez sito. Mąkę zmieszać ze śmietaną i  dodać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w  porcje i  włożyć do sosu, po czym zagrzać. Podawać z  buraczkami lub fasolką szparagową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z  sarny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Pieczona kaczka z miodem Bażant z sosem leśnym Consomme z bażanta z kurkami
Rosół z bażanta Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami
Chili con carne z jelenia Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski
Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar Makaron z dzikim sosem Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane