Mniam1

Mniam1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem selera korzeniowego, który nadał pieczeni ciekawego aromatu i fajnego smaku. Całość otula wędzony boczek, który uchronił przed wysuszeniem, szczególnie, że pieczeń jest z dość chudego mięsa.

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

ETAP 1:

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem
Skrojoną cebulę i selera obsmażyć na patelni.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć.

Odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem
Do zmielonej szynki dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach.

Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami.

ETAP 3:

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem
Wyłożyć foremkę plasterkami boczku, jeden przy drugim.

Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą.

ETAP 4:

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem
Wierzch założyć plasterkami boczku.

Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę.

Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę do 200*C i zapiekać jeszcze przez ok 10 min, do momentu aż boczek z wierzchu się przyrumieni.

Do obiadu podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego :)