kista33

kista33

Kucharz
[Przepisów: 29]

Pieczen z szynki w imbirowej glazurze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gotowana w imbirowym piwie szynka ma orginalny smak..

Pieczen z szynki w imbirowej glazurze

Składniki:

Pieczen z szynki w imbirowej glazurze

 

  • 2-3kg szynki wieprzowej(najlepiej chudej)
  • 3-4 butelki piwa imbirowego(gingers)
  • Glazura:
  • pöl lyzeczki imbiru w proszku
  • 10dag.musztardy francuskiej
  • 5dag.cukru
  • pöl lyzeczki gozdziköw
  • 10dag konfitury lub dzemu z dzikiej rözy

Sposób przygotowania:

Pieczen z szynki w imbirowej glazurze
Szynke oplöcz,osusz.Wlöz do radla,zalej piwem imbirowym(mieso powinno byc w nim zanurzone),przykryj i zagotuj.Nastepnie zmniejsz plomien i gotuj ok.3 godzin>(tak,by piwo lekko tylko pykalo)Szynke wyjmi z piwa i ostudz.
Glazura:Gozdziki utluc w mozdzierzu i wymieszac z musztarda,cukrem,imbirem,konfitura albo dzemem.
Szynke posmaruj przygotowana glazura,przelöz do formy.Piec 20 min. w tem.220°C.

Tagi:

piwo szynka