jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To świąteczna , aromatyczna pieczeń ze zmielonej szynki z grzybami i aromatycznymi dodatkami którą można podawać na ciepło i zimno.

Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami.

 

  • ok 1 kg szynki
  • pół szklanki suszonych borowików
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 rozgniecionych ziaren jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do wysypania formy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami.
Moczymy grzyby w małej ilości wody na pół godziny, siekamy drobno. Z boczku wędzonego odkrawamy paseczki do dekoracji (do ułożenia choinki). Resztę boczku mielimy razem z surową szynką, obraną cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy jaja,pietruszkę, tymianek, grzyby - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem po czym przekładamy mięso do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki. Układamy na górze choinkę z boczku - pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (około godziny w temp 170 st.C w zależności od kształtu foremki, czyli grubości masy mięsnej). Pieczeń możemy podać na gorąco oraz na zimno jako dodatek do pieczywa.
Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami.
Moczymy grzyby w małej ilości wody na pół godziny, siekamy drobno.
Pieczeń z szynki z suszonymi grzybami.
Pieczeń możemy podać na gorąco oraz na zimno jako dodatek do pieczywa.