2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pieczeń zrobiona z mojej kombinacji smaków i zapachów domownicy uznali że....pysznie!

Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree
Ziemniaki oskrobać ugotować ,odcedzić i zostawić do całkowitego wystygnięcia.Szynkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulką . Kapustę pekińską drobniutko posiekać nożem dodać do zmielonej szynki wbić jajko,wsypać bazylię,posolić do smaku dodać pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia.Tak przygotowaną masę mięsną wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy kamionkowej lub żaroodpornej o wym 14/28 cm,wygładzić łyżką i ułożyć pokrojone w plastry pomidory.

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wlewamy śmietankę doprawiamy do smaku gałką muszkatołową przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem,mieszamy do połączenia.Tak przygotowane puree wkładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy ozdobne kleksy na wierzchu pieczeni.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu dekorujemy gałązkami świeżego majeranku.
Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree
mięso mielimy wbijamy jajko łączymy z kapustą
Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree
masę wyrobioną przekładamy do kamionkowej formy
Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree
układamy na pieczeni pokrojone w plastry pomidory
Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree
przykrywamy ziemniaczanym puree i pieczemy