Strona główna Pieczenie mięs i sól

Pieczenie mięs i sól

Porady « poprzedni | następny »
zewa - Porady kulinarne: Pieczenie mięs i sól

Platynowy Ekspert
Artykuły: 48
zdjęcia: 1 z 2
Pieczenie mięs i sól
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Świetną metodą na pieczenie mięs czy ryb jest upieczenie ich na soli.


Często gdy pieczemy mięsa marynujemy je i zostawiamy na kilka godzin. Czasami może się zdarzyć, że przedobrzymy i mięso jest za słone. I tutaj świetnie sprawdzi się metoda pieczenia na soli. Do pieczenia najlepiej nadaje się sól kamienna lub morska.

Grubą warstwę sypiemy na blachę do pieczenia mięsa lub inną. Na tę sól kładziemy mięso, może być to schab, karkówka lub szynka. Lekko dociskamy mięso do soli aby jak najbardziej dolegało do soli. Wierzch mięsa smarujemy musztardą francuską. Tak przygotowane mięso bez konieczności czekania jak to jest w przypadku marynowania i pieczemy. Musztarda praktycznie będzie bardzo ciemna i spieczona. Zrobi się z niej skorupa ale to nie szkodzi bo po prostu tę musztardę zdejmujemy i wyrzucamy.

Tak upieczone mięso jest bardzo soczyste. I co ciekawe mięso pieczone na soli pobiera jej tylko tyle ile potrzebuje, czyli w ogóle nie jest za słone. Na ciepło możemy podać z sosem lub na zimno do pieczywa. A sól zrobi się jak bryła i należy ją wyrzucić.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Pieczenie mięs i sól  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane