misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pieczona czerwona papryka i ...

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczona czerwona papryka i fajitas z krewetek

Pieczona czerwona papryka i ...

Składniki:

Pieczona czerwona papryka i ...

 

  • 20 surowych krewetek tygrysich, oprawionych, bez ogonków
  • 2 czerwone papryki, pokrojone ćwiartki
  • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • ½ łyżeczki cukru
  • MARYNATA:
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z dwóch limonek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • sól
  • czarny pieprz
  • DO PODANIA:
  • 4-8 ciepłych tortilli ( w zależności od rozmiaru)
  • liście szpinaku
  • kwaśna śmietana
  • świeże listki kolendry

Sposób przygotowania:

Pieczona czerwona papryka i ...
Zmieszać razem składniki marynaty i zalać nią krewetki. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Położyć papryki na około 15 minut na rozgrzanym ruszcie, dopóki skórka nie sczernieje. Włożyć je do foliowej torebki i zostawić do ostygnięcia na 10 minut. Zdjąć skórki i osuszyć papryki kuchennym ręcznikiem. Odstawić, trzymać w cieple. Wyjąć krewetki z marynaty i podgrzać ją na dużej patelni z grubym dnem. Dodać pomidory, cukier, gotować 8-10 minut na średnim ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje. Dorzucić krewetki, gotować 2-3 minuty, aż będą różowe i miękkie. Na ciepłych tortillach kłaść liście szpinaku i porcje krewetek. Podawać z dodatkiem śmietany i listkiem kolendry.