SUPERPRZEPIS

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Przepis na świąteczną doradę z dodatkiem pomarańczy, limonki i suszonej żurawiny. Ryba pieczona jest w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowanym cynamonem, imbirem oraz goździkami.

Składniki:

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną

Przygotowanie ryby i dodatków

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną
Świeży imbir możemy zastąpić suszonym.

Ryby oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy.
Pomarańczę i limonkę sparzamy, po czym kroimy w plasterki.
W miseczce mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Sos dokładnie mieszamy.

Przygotowanie nadzienia

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną
Ryby możemy spiąć wykałaczkami lub nićmi.

Ryby nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie ryby do pieczenia

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną
Suszoną żurawinę możemy zastąpić rodzynkami.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Formę do pieczenia smarujemy oliwą (albo wykładamy papierem do pieczenia).
Ryby przekładamy do formy, podlewamy przygotowanym sosem pomarańczowo-limonkowym.


Na wierzchu ryb układamy plastry pomarańczy, suszoną żurawinę oraz 2-3 gałązki rozmarynu. Na koniec całość spryskujemy odrobiną oliwy. Ryby pieczemy ok. 20 minut.