dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pieczona dynia hokkaido z ziołami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dynia hokkaido pieczona z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem świeżych ziół i oliwy z chili. Podawana z dipem tymiankowym. Pyszna jesienna przekąska.

Pieczona dynia hokkaido z ziołami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona dynia hokkaido z ziołami

 

  • ½ kg dynii hokkaido - ok. 50 dag
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 galązki rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z chili i różowym pieprzem
  • sól, pieprz
  • DIP:
  • mały jogurt naturalny
  • ½ ząbka czosnku
  • sól, pieprz
  • świeże listki tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy z chili

Sposób przygotowania:

Pieczona dynia hokkaido z ziołami
Dynię umyłam, przekroiłam, wycięłam miąższ z pestkami i pokroiłam w 1-2 cm paski. Marchewki obrałam i pokroiłam na 3 cm kawałki, a cebule również obrałam i przekroiłam na połówki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni, blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa ułożyłam na blaszce, dorzuciłam także ząbki czosnku w łupinkach oraz zioła, sól i pieprz. Całość skropiłam hojnie oliwą i wymieszałam. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Składniki dipu wymieszałam i podałam do upieczonych warzyw.
Pieczona dynia hokkaido z ziołami
Tak pięknie prezentowały się warzywa przed wstawieniem do piekarnika
Pieczona dynia hokkaido z ziołami
.... a po upieczeniu stały się jeszcze bardziej jesienne:)

Tagi:

dipy dynia