2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pieczona dynia skropiona aromatyczną oliwą z dodatkiem pikantnego chili, pachnąca rozmarynem, okraszona delikatną mozzarellą to zdrowa jesienna przekąska na podwieczorek, ciepłą kolację czy lunch...Polecam jest obłędna w smaku!

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą

Składniki:

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą

 

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 7-8 łyżek aromatyzowanego oleju z chili
  • 1 świeża papryczka chili lub w oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 10 dag sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą

ETAP 1:

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą
dynię myjemy wydrążamy miąższ kroimy na plastry

Dynię myjemy, kroimy na pół, nie obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy na centymetrowe plastry.Układamy w naczyniu żaroodpornym na pergaminie.

ETAP 2:

Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą
dynię skrapiamy oliwą z chili posypujemy solą i pieprzem oraz rozmarynem pieczemy

Olej z chili mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozprowadzamy na plasterkach dyni, posypujemy pokrojoną w paski chili, oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Pieczemy w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 25 minut, aż się przyrumieni, następnie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty.
Podajemy po wyjęciu z pieca.


Tagi:

dynia