grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona frittata z burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykła w smaku pieczona frittata z burakami, z dodatkiem ricotty z mleka koziego, sera pecorino, aromatyzowana tymiankiem, przepyszną propozycją na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.

Pieczona frittata z burakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona frittata z burakami

 

  • 8 jaj
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 100 g ricotty koziej
  • 40 g sera pecorino
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczona frittata z burakami

Przygotowanie masy jajecznej

Pieczona frittata z burakami
Wszystkie składniki na frittatę można również zmiksować.

W misce ubijamy jaja. Dodajemy ricottę, starty ser pecorino oraz tymianek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie buraków

Pieczona frittata z burakami
Buraki możemy ugotować w wodzie lub na parze.

Ugotowane buraki kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Przygotowanie frittaty

Pieczona frittata z burakami
Frittatę możemy smażyć na patelni przez kilkanaście minut, opcja bez użycia piekarnika.

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masę jajeczną przelewamy do formy.

Na wierzchu układamy plasterki buraka. Frittatę oprószamy 1-2 łyżkami sera pecorino.

Pieczenie frittaty

Pieczona frittata z burakami

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut. Upieczona frittata powinna być złocista i puszysta.


Tagi:

jajka danie