Pieczona gęś

Wielkanoc, Gęś « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczona gęś offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczona gęś
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 18585

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)


trudność: średne
czas:

Pieczona gęś - SKŁADNIKI:

  • młoda gęś
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag winnych jabłek
  • 25 dag suszonych śliwek (bez pestek)
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkarni zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku, polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Gość

Karolina
gość

2008-12-22 13:14
wyborna gęś
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pancakes na maślance z jagodami i migdałami Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami Sushi na sposób domowy
Sernik na zimno Zielony hummus z bobu Miętowa surówka z cukinią
Zupa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem Karczek grillowany w ziołowej marynacie Naleśniki z twarożkiem, malinami i borówkami
Racuchy bananowe Kruche ciasto z wiśniami i bezą Zapiekanka z porem i kurczakiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane