Pieczona gęś

Wielkanoc, Gęś « poprzedni | następny »
Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczona gęś
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 18585

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)


trudność: średne
czas:

Pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkarni zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku, polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Gość

Karolina
gość

2008-12-22 13:14
wyborna gęś
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Focaccia z cebulą Gofry z bitą śmietaną Kofty wieprzowe
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonej Glazurowane marchewki
Kapusta w paprykach Sałatka curry z kurczaka Pizza na kruchym cieście
Muszelki z sosem mięsno warzywnym Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem) Naleśniki kukurydziane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane