Pieczona gęś

Wielkanoc, Gęś « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczona gęś offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczona gęś
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 18585

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)


trudność: średne
czas:

Pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkarni zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku, polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Gość

Karolina
gość

2008-12-22 13:14
wyborna gęś
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Kluseczki maślane Zapiekanka z ziemniaków i żółtego sera Leczo z czerwoną papryką
Pomidorowa ze świeżych pomidorów Sałatka "Dziadówka" Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Leczo z cukinią Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami
Udka w czerwonym curry z morelami Ciasto ze śliwkami Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane