Pieczona gęś

Wielkanoc, Gęś « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczona gęś offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczona gęś
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 18585

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)


trudność: średne
czas:

Pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkarni zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku, polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Gość

Karolina
gość

2008-12-22 13:14
wyborna gęś
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Kotlety parówkowo jajeczne
Babka piernikowa Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Biało- czerwona sałatka z fetą
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane