Pieczona gęś

Wielkanoc, Gęś « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczona gęś offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczona gęś
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 18585

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)


trudność: średne
czas:

Pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkarni zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku, polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Gość

Karolina
gość

2008-12-22 13:14
wyborna gęś
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane