bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przygotowałam dzisiaj gęś jako generalną próbę przed świętami.

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

 

  • gęś 2,5 kg
  • jadalne kasztany 200g (opcjonalnie jeśli się ma)
  • wątróbka drobiowa 200g
  • wódka (najlepiej z gruszki) 3 łyżki
  • jabłka pokrojone w cząstki 7 sztuk
  • przyprawa do kurczaka knorr
  • cebula 2 sztuki
  • mielony cynamon 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Wątróbkę i cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć krótko z 5 jabłkami (2 zostawić na później) na patelni. Jeśli mamy to kasztany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na patelnię do wątróbki i cebuli. Dodać alkohol, cynamon, pieprz do smaku i podsmażyć chwilę.



Gęś dokładnie umyć, oczyścić, posypać solą i przyprawą do kurczaka. Przygotowany farsz włożyć do środka gęsi, zaszyć gęś i pozostawić w lodówce na dzień i noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C i piec gęś przez około 4 godziny w gęsiarce lub brytfance. W trakcie pieczenia polewać gęś od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem, ewentualnie wodą.



Na 20 min przed końcem dołożyć do gęsi pozostałe ćwiartki 2 jabłek. Gotową upieczoną gęś podzielić na porcję. Podałam z kluseczkami gnocci polanymi sosem wytopionym z pieczenia i kawałkami upieczonych jabłek.
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Swiąteczna gęś z jabłkami w brytfance w trakcie pieczenia
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Gotowe udko podane z jabłkami i kluseczkami gnocci