Pieczona gęsina

Gęś « poprzedni | następny »
Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1720
zdjęcia: 1 z 1
Pieczona gęsina
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pieczona gęś na obiad - delikatna, soczysta i pyszna!


trudność: średnie
czas:

Pieczona gęsina - SKŁADNIKI:

Pieczona gęsina - PRZYGOTOWANIE:

Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi. Idealnie pasuje surówka z białej rzepy, której przepis przygotowania zamieszczam poniżej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęsina (strona 1 z 1)  
mimi65

mimi65

2012-11-18 14:54
A pałka czosnku to co? I nie potraktuj tego jako zarzutu;znam ząbek i główkę czosnku, a tym przepisie jest pałka.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2012-11-18 15:37
podłączam się pod pytanie bo też nie wiem :) wykombinowałam sobie, że może to regionalna nazwa na główkę z wystającym, zasuszonym szczypiorem?
Skomentuj
Oceń:
1
przejs

przejs

2012-11-18 16:01
ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia

2012-11-20 19:04
przejs napisał(a):

ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.

dokładnie o to chodzi :) przepraszam, jeśli komuś przysporzyło to problemy w zrozumieniu mojego przepisu, ale u mnie określenie pałka jest powszechnie funkcjonującym określeniem na tzw. główkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami Gęś z jabłkami, pomarańczami Pieczona pierś z gęsi
Gęś po Piłsudsku  Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona
Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane