Pieczona gęsina

Gęś « poprzedni | następny »
Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1720
zdjęcia: 1 z 1
Pieczona gęsina
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pieczona gęś na obiad - delikatna, soczysta i pyszna!


trudność: średne
czas:

Pieczona gęsina - SKŁADNIKI:

Pieczona gęsina - PRZYGOTOWANIE:

Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi. Idealnie pasuje surówka z białej rzepy, której przepis przygotowania zamieszczam poniżej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęsina (strona 1 z 1)  
mimi65

mimi65

2012-11-18 14:54
A pałka czosnku to co? I nie potraktuj tego jako zarzutu;znam ząbek i główkę czosnku, a tym przepisie jest pałka.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2012-11-18 15:37
podłączam się pod pytanie bo też nie wiem :) wykombinowałam sobie, że może to regionalna nazwa na główkę z wystającym, zasuszonym szczypiorem?
Skomentuj
Oceń:
1
przejs

przejs

2012-11-18 16:01
ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia

2012-11-20 19:04
przejs napisał(a):

ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.

dokładnie o to chodzi :) przepraszam, jeśli komuś przysporzyło to problemy w zrozumieniu mojego przepisu, ale u mnie określenie pałka jest powszechnie funkcjonującym określeniem na tzw. główkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Pieczona pierś z gęsi Gęś po Piłsudsku  Tort chlebowo-pasztetowy
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane