Pieczona gęsina

Gęś « poprzedni | następny »
Mysiunia offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1719
zdjęcia: 1 z 1
Pieczona gęsina
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pieczona gęś na obiad - delikatna, soczysta i pyszna!


trudność: średne
czas:

Pieczona gęsina - SKŁADNIKI:

Pieczona gęsina - PRZYGOTOWANIE:

Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi. Idealnie pasuje surówka z białej rzepy, której przepis przygotowania zamieszczam poniżej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęsina (strona 1 z 1)  
mimi65

mimi65
offline

2012-11-18 14:54
A pałka czosnku to co? I nie potraktuj tego jako zarzutu;znam ząbek i główkę czosnku, a tym przepisie jest pałka.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-11-18 15:37
podłączam się pod pytanie bo też nie wiem :) wykombinowałam sobie, że może to regionalna nazwa na główkę z wystającym, zasuszonym szczypiorem?
Skomentuj
Oceń:
1
przejs

przejs
offline

2012-11-18 16:01
ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-11-20 19:04
przejs napisał(a):

ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.

dokładnie o to chodzi :) przepraszam, jeśli komuś przysporzyło to problemy w zrozumieniu mojego przepisu, ale u mnie określenie pałka jest powszechnie funkcjonującym określeniem na tzw. główkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane