Pieczona gęsina

Gęś « poprzedni | następny »
Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1720
zdjęcia: 1 z 1
Pieczona gęsina
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pieczona gęś na obiad - delikatna, soczysta i pyszna!


trudność: średne
czas:

Pieczona gęsina - SKŁADNIKI:

Pieczona gęsina - PRZYGOTOWANIE:

Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi. Idealnie pasuje surówka z białej rzepy, której przepis przygotowania zamieszczam poniżej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęsina (strona 1 z 1)  
mimi65

mimi65

2012-11-18 14:54
A pałka czosnku to co? I nie potraktuj tego jako zarzutu;znam ząbek i główkę czosnku, a tym przepisie jest pałka.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2012-11-18 15:37
podłączam się pod pytanie bo też nie wiem :) wykombinowałam sobie, że może to regionalna nazwa na główkę z wystającym, zasuszonym szczypiorem?
Skomentuj
Oceń:
1
przejs

przejs

2012-11-18 16:01
ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia

2012-11-20 19:04
przejs napisał(a):

ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.

dokładnie o to chodzi :) przepraszam, jeśli komuś przysporzyło to problemy w zrozumieniu mojego przepisu, ale u mnie określenie pałka jest powszechnie funkcjonującym określeniem na tzw. główkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Gęś po Piłsudsku  Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona
Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami
Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

  • Konkurs - Wypieki nie z tej planety! Konkurs - Wypieki nie z tej planety!

    Domowe wypieki od zawsze wiodą prym w kulinarnym świecie. Co zrobić, by domowe ciasto, pizza i pieczywo powstawały jeszcze szybciej? Wystarczy wziąć udział w naszym konkursie i wygrać robota planetarnego marki Philips!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane