Pieczona gęsina

Gęś « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Pieczona gęsina offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1681
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczona gęsina
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pieczona gęś na obiad - delikatna, soczysta i pyszna!


trudność: średne
czas:

Pieczona gęsina - SKŁADNIKI:

  • 0,5 gęsi
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 pałka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 2 liścia laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • rozmaryn

Pieczona gęsina - PRZYGOTOWANIE:

Mięso marynujemy 24h przed planowanym pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, sól, jarzynkę, dużo pieprzu, garść majeranku, sporą ilość bazylii, szczyptę rozmarynu, liście laurowe oraz ziele angielskie – mieszamy. Mięso porcjujemy, osobno noga, biodro, piersi. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180* przez minimum 2 godziny. Mięso powinno być z młodej gęsi. Idealnie pasuje surówka z białej rzepy, której przepis przygotowania zamieszczam poniżej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona gęsina (strona 1 z 1)  
mimi65

mimi65
offline

2012-11-18 14:54
A pałka czosnku to co? I nie potraktuj tego jako zarzutu;znam ząbek i główkę czosnku, a tym przepisie jest pałka.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-11-18 15:37
podłączam się pod pytanie bo też nie wiem :) wykombinowałam sobie, że może to regionalna nazwa na główkę z wystającym, zasuszonym szczypiorem?
Skomentuj
Oceń:
1
przejs

przejs
offline

2012-11-18 16:01
ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-11-20 19:04
przejs napisał(a):

ta pałka to regionalizm - oznacza cały czosnek, Pyza dobrze kombinuje :)
główkę czosnku chyba trzeba dodać - niech mnie Mysiunia poprawi, jeśli sie mylę.

dokładnie o to chodzi :) przepraszam, jeśli komuś przysporzyło to problemy w zrozumieniu mojego przepisu, ale u mnie określenie pałka jest powszechnie funkcjonującym określeniem na tzw. główkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona
Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami
Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami
Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem Pieczona pierś gęsia ze skórką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane