Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Pieczona golonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 34170

Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórę. W misce

Pieczona golonka

Składniki:

Pieczona golonka

  • 2 golonki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżka tłuszczu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczona golonka

Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórę. W misce wymieszać ocet z miodem, solą i pieprzem. Sporządzoną zaprawą wysmarować golonki, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około półtorej godziny. W czasie pieczenia smarować zaprawą i polewać wytworzonym sosem. Przewrócić przynajmniej dwa razy, aby się równo upiekły. Podawać z odsmażanymi ziemniakami.

Redakcja poleca: