Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pieczona jogurtowa zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Smaczny i lekki 'serniczek' ;) Miałam zapas jogurtów greckich, w święta ich nie zjemy więc.... skoro można upiec sernik ze śmietany to czemu nie z jogurtów ;) Z karobem, żeby córka nie musiała sobie odmawiać, wyszło pysznie!

Pieczona jogurtowa zebra Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pieczona jogurtowa zebra

 

  • Spód:
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
  • 60 g masła
  • Masa jogurtowa:
  • 1200 g jogurtu greckiego
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 op. budyniu waniliowego (80g)
  • 2 łyżki karobu

Sposób przygotowania:

Pieczona jogurtowa zebra
Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z roztopionym masłem, wsypać na dno tortownicy (średnica 23cm) i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa: Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Następnie wsypać budynie waniliowe, zmiksować. Na koniec wrzucić jogurt grecki. Wymieszać dokładnie. Masę podzielić na pół, do jednej wsypać karob i zmiksować. Na schłodzony spód wylewać masę naprzemiennie aby uzyskać warstwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 80 minut.

Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. 
Pieczona jogurtowa zebra
przygotować spód: zmielone ciastka wymieszać z masłem
Pieczona jogurtowa zebra
jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym
Pieczona jogurtowa zebra
dodać proszek budyniowy i zmiksować ponownie
Pieczona jogurtowa zebra
na koniec dodać jogurty i wymieszać dokładnie
Pieczona jogurtowa zebra
masę podzielić na pół i do jednej dodać karob
Pieczona jogurtowa zebra
masę wyłożyć naprzemiennie do formy

Tagi:

ciasta zebra