aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

Składniki:

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

 

  • 1 kaczka
  • 5 jabłek winnych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka vegety lub podobnej przyprawy
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami
Kaczkę dokładnie obrać, upłukać, osuszyć i natrzeć majerankiem, vegetą oraz solą. Odstawić mięso w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Następnie przygotowaną kaczkę nadziewać ćwiartkami jabłek. Kaczkę ułożyć na formie i piec około półtorej godziny w temp. 180 stopni. Co jakiś czas podlewać mięso powstałym sosem. Pół godziny przed końcem pieczenia odlać tłuszcz i podlać kaczkę 1/2 szklanki wody. Upieczoną kaczkę podawać z jabłkami.