iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczona kaczka w cytrusach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczka to u mnie odświętny obiad choć z moją miłością do mięsa ja osobiście mogę ja jeść w każdą niedzielę.

Pieczona kaczka w cytrusach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona kaczka w cytrusach

 

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka w cytrusach
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć, następnie natrzeć sola i pieprzem oraz tymiankiem, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz.

Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki i posypujemy pozostałym majerankiem.

Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.

Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.

Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.
Pieczona kaczka w cytrusach