Pieczona kaczka z jabłkami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczona kaczka z jabłkami

Chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku kaczka. Faszerowana pysznymi jabłkami. Doskonała propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad!

Składniki:

Pieczona kaczka z jabłkami

 

  • tuszka kaczki ok. 2 kg
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka z jabłkami
1. Tuszkę umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem.

2. Połowę jabłek obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka oprósz łyżką cukru i majerankiem, włóż do wnętrza kaczki i zaszyj otwór bawełnianą nicią.

3. Tuszkę ułóż w brytfannie i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.

4. Gdy kaczka się lekko przyrumieni, podlej ją odrobiną wody, przykryj pokrywką i piecz jeszcze ok. 60 minut.

5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Posmaruj wierzch kaczki słoną wodą, aby jej skórka stała się chrupiąca.

6. Pozostałe jabłka przygotuj podobnie jak te do nadzienia i ułóż w brytfannie wokół kaczki. Piecz jeszcze 20–30 minut.