Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pieczona karkówka

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Karkowka jest soczysta, ma smakowity aromat i jest pyszna :]

Pieczona karkówka

Składniki:

Pieczona karkówka

  • 2 płaty karkówki o grubości ok 1,5 cm,
  • 1 średniej wielkości biała cebula,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 1 papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 garści startego żółtego sera,
  • ketchup (mały słoiczek),
  • majonez ( 4 czubate łyżki),
  • przyprawy (sol, pieprz, papryka, czosnek granulowany)

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka

Kazdy plat karkowki przekroic wszerz na pol. Lekko rozbic kazdy z 4 platow do grubosci ok 1 cm. Kazda czesc przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka i czosnkiem. Odstawic do lodowki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroic 2 cebule i papryke w paseczki lub kosteczke - jak kto woli. Czosnek pokroic w drobna kosteczke. Forme do pieczenia wysmarowac majonezem, na to wylozyc platy karkowki, ktore posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawic delikatnie sola i pieprzem, ja dodalam jeszcze oregano i majeranek....Na cebulke ukladamy pokrojona papryke i calosc zalewamy ketchupem. Ja dodalam lagodny, ale smialo mozna dodac pikantny. Wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkowke pieklam przez dobra godzine. Na 10 min przed uplywem czasu pieczenia calosc posypac serkiem. Podawac z ziemniakami lub z ryzem. Karkowke doprawiamy wedlug upodoban, pikantnie lub lagodnie. Do skladnikow mozna dorzucic pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwe na naszej karkowkce (np miedzy cebulka i papryka).Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika.

Redakcja poleca: