Pieczona karkówka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Sarenka - Przepis na: Pieczona karkówka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczona karkówka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 22

Karkowka jest soczysta, ma smakowity aromat i jest pyszna :]


trudność: łatwe
czas:

Pieczona karkówka - SKŁADNIKI:

  • 2 płaty karkówki o grubości ok 1,5 cm,
  • 1 średniej wielkości biała cebula,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 1 papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 garści startego żółtego sera,
  • ketchup (mały słoiczek),
  • majonez ( 4 czubate łyżki),
  • przyprawy (sol, pieprz, papryka, czosnek granulowany)

Pieczona karkówka - PRZYGOTOWANIE:

Kazdy plat karkowki przekroic wszerz na pol. Lekko rozbic kazdy z 4 platow do grubosci ok 1 cm. Kazda czesc przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka i czosnkiem. Odstawic do lodowki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroic 2 cebule i papryke w paseczki lub kosteczke - jak kto woli. Czosnek pokroic w drobna kosteczke. Forme do pieczenia wysmarowac majonezem, na to wylozyc platy karkowki, ktore posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawic delikatnie sola i pieprzem, ja dodalam jeszcze oregano i majeranek....Na cebulke ukladamy pokrojona papryke i calosc zalewamy ketchupem. Ja dodalam lagodny, ale smialo mozna dodac pikantny. Wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkowke pieklam przez dobra godzine. Na 10 min przed uplywem czasu pieczenia calosc posypac serkiem. Podawac z ziemniakami lub z ryzem. Karkowke doprawiamy wedlug upodoban, pikantnie lub lagodnie. Do skladnikow mozna dorzucic pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwe na naszej karkowkce (np miedzy cebulka i papryka).Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona karkówka (strona 1 z 2)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-04-01 15:10
Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika. W moim musialam zapiekac w 200.
Skomentuj
Oceń:
0
tomek

tomek
offline

2009-04-01 21:01
robie to danie od paru lat, karkóweczka miodzio: ))
Skomentuj
Oceń:
0
mysliwa

mysliwa
offline

2009-04-06 23:37
Ogolnie Uwielbiam Karkowke!
Swoim przepisem Narobilas mi smaka :)
..juz dodalam do Ulubionych! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-04-30 15:49
Mniam,ale smakowicie wygląda,oczywiście do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
M-a-r-t-y-n-a

M-a-r-t-y-n-a
offline

2009-10-05 15:16
dzisiaj zrobiłam na obiad :) Pychaaaa ! :)
Skomentuj
Oceń:
0
motylica

motylica
offline

2010-02-14 22:15
ZNAM TO DANIE ,JEST EXTRA.
Skomentuj
Oceń:
0
MAGDALENA80

MAGDALENA80
offline

2010-07-26 20:18
jutro wyprobuje ciekawe jak smakuje !!!!ocena jutro po obiedzie!!!!ale juz w ulubionych!!!
Skomentuj
Oceń:
0
MAGDALENA80

MAGDALENA80
offline

2010-07-27 16:07
super wszystkim smakowalo !!!!!5 w ocenie juz jest!!!!!!!miodzio palce lizac!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2010-12-03 15:53
Cos wspaniałego !!! zrobiłam dzisiaj mniam najeść sie nie mozna,,dziekuję a 5 chyba wczesniej dałam a drugi raz nie mozna :) jednym słowem Niebo w gębie :)))))
Skomentuj
Oceń:
0
pasym

pasym
offline

2011-05-18 16:57
bardzo dobre pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pulpeciki cherry Smażone ziemniaczki Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Schab z wędzonym kurczakiem Dynia na słodko do słoika Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Dyniowe placuszki Pizza wiejska z maślakami Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Kapusta kiszona w słoikach Dyniowe muffinki na Halloween

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane