Pieczona karkówka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Pieczona karkówka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 22

Karkowka jest soczysta, ma smakowity aromat i jest pyszna :]


trudność: łatwe
czas:

Pieczona karkówka - SKŁADNIKI:

  • 2 płaty karkówki o grubości ok 1,5 cm,
  • 1 średniej wielkości biała cebula,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 1 papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 garści startego żółtego sera,
  • ketchup (mały słoiczek),
  • majonez ( 4 czubate łyżki),
  • przyprawy (sol, pieprz, papryka, czosnek granulowany)

Pieczona karkówka - PRZYGOTOWANIE:

Kazdy plat karkowki przekroic wszerz na pol. Lekko rozbic kazdy z 4 platow do grubosci ok 1 cm. Kazda czesc przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka i czosnkiem. Odstawic do lodowki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroic 2 cebule i papryke w paseczki lub kosteczke - jak kto woli. Czosnek pokroic w drobna kosteczke. Forme do pieczenia wysmarowac majonezem, na to wylozyc platy karkowki, ktore posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawic delikatnie sola i pieprzem, ja dodalam jeszcze oregano i majeranek....Na cebulke ukladamy pokrojona papryke i calosc zalewamy ketchupem. Ja dodalam lagodny, ale smialo mozna dodac pikantny. Wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkowke pieklam przez dobra godzine. Na 10 min przed uplywem czasu pieczenia calosc posypac serkiem. Podawac z ziemniakami lub z ryzem. Karkowke doprawiamy wedlug upodoban, pikantnie lub lagodnie. Do skladnikow mozna dorzucic pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwe na naszej karkowkce (np miedzy cebulka i papryka).Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona karkówka (strona 1 z 2)  
Sarenka

Sarenka

2009-04-01 15:10
Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika. W moim musialam zapiekac w 200.
Skomentuj
Oceń:
0
tomek

tomek

2009-04-01 21:01
robie to danie od paru lat, karkóweczka miodzio: ))
Skomentuj
Oceń:
0
mysliwa

mysliwa

2009-04-06 23:37
Ogolnie Uwielbiam Karkowke!
Swoim przepisem Narobilas mi smaka :)
..juz dodalam do Ulubionych! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2009-04-30 15:49
Mniam,ale smakowicie wygląda,oczywiście do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
M-a-r-t-y-n-a

M-a-r-t-y-n-a

2009-10-05 15:16
dzisiaj zrobiłam na obiad :) Pychaaaa ! :)
Skomentuj
Oceń:
0
motylica

motylica

2010-02-14 22:15
ZNAM TO DANIE ,JEST EXTRA.
Skomentuj
Oceń:
0
MAGDALENA80

MAGDALENA80

2010-07-26 20:18
jutro wyprobuje ciekawe jak smakuje !!!!ocena jutro po obiedzie!!!!ale juz w ulubionych!!!
Skomentuj
Oceń:
0
MAGDALENA80

MAGDALENA80

2010-07-27 16:07
super wszystkim smakowalo !!!!!5 w ocenie juz jest!!!!!!!miodzio palce lizac!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2010-12-03 15:53
Cos wspaniałego !!! zrobiłam dzisiaj mniam najeść sie nie mozna,,dziekuję a 5 chyba wczesniej dałam a drugi raz nie mozna :) jednym słowem Niebo w gębie :)))))
Skomentuj
Oceń:
0
pasym

pasym

2011-05-18 16:57
bardzo dobre pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Kajmakowe kulki wg Zub3ra Ciasto Tutti frutti Pieczone podudzia w marynacie pomarańczowej
Omlet na słodko z jabłkiem i sosem czekoladowym Kotlety mielone z papryką Deser biszkoptowy z kremem budyniowym i migdałami
Surówka z kiszonej kapusty Brownie z masłem orzechowym Pyszny przekładaniec
Domowy baton z ziarnami Grochówka tradycyjna Schab pieczony na jarzynach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane