Pieczona karkówka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Sarenka - Przepis na: Pieczona karkówka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczona karkówka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 22

Karkowka jest soczysta, ma smakowity aromat i jest pyszna :]


trudność: łatwe
czas:

Pieczona karkówka - SKŁADNIKI:

  • 2 płaty karkówki o grubości ok 1,5 cm,
  • 1 średniej wielkości biała cebula,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 1 papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 garści startego żółtego sera,
  • ketchup (mały słoiczek),
  • majonez ( 4 czubate łyżki),
  • przyprawy (sol, pieprz, papryka, czosnek granulowany)

Pieczona karkówka - PRZYGOTOWANIE:

Kazdy plat karkowki przekroic wszerz na pol. Lekko rozbic kazdy z 4 platow do grubosci ok 1 cm. Kazda czesc przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka i czosnkiem. Odstawic do lodowki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroic 2 cebule i papryke w paseczki lub kosteczke - jak kto woli. Czosnek pokroic w drobna kosteczke. Forme do pieczenia wysmarowac majonezem, na to wylozyc platy karkowki, ktore posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawic delikatnie sola i pieprzem, ja dodalam jeszcze oregano i majeranek....Na cebulke ukladamy pokrojona papryke i calosc zalewamy ketchupem. Ja dodalam lagodny, ale smialo mozna dodac pikantny. Wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkowke pieklam przez dobra godzine. Na 10 min przed uplywem czasu pieczenia calosc posypac serkiem. Podawac z ziemniakami lub z ryzem. Karkowke doprawiamy wedlug upodoban, pikantnie lub lagodnie. Do skladnikow mozna dorzucic pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwe na naszej karkowkce (np miedzy cebulka i papryka).Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona karkówka (strona 1 z 2)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-04-01 15:10
Temperatura pieczenia to 180 - 200 stopni, w zaleznosci od piekarnika. W moim musialam zapiekac w 200.
Skomentuj
Oceń:
0
tomek

tomek
offline

2009-04-01 21:01
robie to danie od paru lat, karkóweczka miodzio: ))
Skomentuj
Oceń:
0
mysliwa

mysliwa
offline

2009-04-06 23:37
Ogolnie Uwielbiam Karkowke!
Swoim przepisem Narobilas mi smaka :)
..juz dodalam do Ulubionych! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-04-30 15:49
Mniam,ale smakowicie wygląda,oczywiście do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
M-a-r-t-y-n-a

M-a-r-t-y-n-a
offline

2009-10-05 15:16
dzisiaj zrobiłam na obiad :) Pychaaaa ! :)
Skomentuj
Oceń:
0
motylica

motylica
offline

2010-02-14 22:15
ZNAM TO DANIE ,JEST EXTRA.
Skomentuj
Oceń:
0
MAGDALENA80

MAGDALENA80
offline

2010-07-26 20:18
jutro wyprobuje ciekawe jak smakuje !!!!ocena jutro po obiedzie!!!!ale juz w ulubionych!!!
Skomentuj
Oceń:
0
MAGDALENA80

MAGDALENA80
offline

2010-07-27 16:07
super wszystkim smakowalo !!!!!5 w ocenie juz jest!!!!!!!miodzio palce lizac!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2010-12-03 15:53
Cos wspaniałego !!! zrobiłam dzisiaj mniam najeść sie nie mozna,,dziekuję a 5 chyba wczesniej dałam a drugi raz nie mozna :) jednym słowem Niebo w gębie :)))))
Skomentuj
Oceń:
0
pasym

pasym
offline

2011-05-18 16:57
bardzo dobre pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Grzanki z jajkiem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów
Rosołek z pulpecikami Kotlety w migdałowej panierce Amerykańskie naleśniki z sosem czekoladowym
Zielone ciasto z galaretką Twarożek z wędzonym kurczakiem Placki cukiniowo-ziemniaczne
Zupa kurkowa z makaronem Skubaniec z jabłkami Sałatka ryżowa z serem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane