SUPERPRZEPIS

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki

Ostra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad.

Składniki:

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki

ETAP 1:

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki
Przygotowanie i doprawienie mięsa, najlepiej wstawić je na kilka minut do lodówki

Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

ETAP 2:

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki
Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.

Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.

ETAP 3:

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki
Pokrojone w cienkie paseczki papryki

Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy. Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut w 200*C.

ETAP 4:

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki
Przygotowane mięso tuż przed wstawieniem do piekarnika

Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut w 200*C.