Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczona karkówka z rękawa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna pieczona karkówka. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem.

Pieczona karkówka z rękawa

Składniki:

Pieczona karkówka z rękawa

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka z rękawa
Przygotowuję marynatę. Olej mieszam z wszystkimi przyprawami. Do marynaty daję karkówkę. Dokładnie nacieram mięso marynatą i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Następnie mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Karkówkę piekę 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Przestudzone mięso wkładam do lodówki.