SUPERPRZEPIS

Pieczona łopatka

  • 9
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pieczona łopatka Więcej zdjęć (5)

Taka łopatka idealnie zstępuje sklepowe wędliny.

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 1,3 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • Marynata :
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Łopatkę umyć, osuszyć i włożyć do woreczka przeznaczonego do żywności ( ja użyła z podwójną struną ). W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać marynatę do mięsa i chwilę masować. Następnie obrać cebulę, umyć i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Znowu chwilę pomasować, zamknąć woreczek i schować do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso razem z marynatą i cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać końce i położyć na blachę do mięs. Łopatkę piec 100 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wyjąć łopatkę z rękawa i zostawić aby odpoczęła a soki się zamknęły. Potem wystudzić i wstawić do lodówki aby się ładnie związała i łatwo kroiła. Następnie kroić w plastry i podawać zamiast sklepowych wędlin z pieczywem.
Pieczona łopatka
mięso włożyć do woreczka i przygotowac marynatę
Pieczona łopatka
wlac marynatę i chwilę masować z miesem .
Pieczona łopatka
potem dodac pokroijoną w kostkę cebulę ...
Pieczona łopatka
po marynowaniu piec mięso 100 minut w 160 stopniach