xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Pieczona pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Która z nas nie lubi pierogów z jagodami, przecież to smak dzieciństwa (mojego zdecydowanie TAK) i chcę by mój synek też wiązał ten smak z tym beztroskim czasem. Tym razem pierożki w wersji pieczonej. Z tej ilości składników wyszło mi 20 pierożków.

Pieczona pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierogi z jagodami

 

  • Ciasto :
  • 10dag masła
  • 1.5 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1.5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • 20dag jagód
  • łyżka cukru
  • op. cukru waniliowego
  • jajko

Sposób przygotowania:

Pieczona pierogi z jagodami
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję zimne masło, żółtka, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Opłukane jagody mieszam z cukrem. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam z ciasta kółka, nakładam na nie porcję jagód, składam ciasto na pół i dokładnie zlepiam. Pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i oprószam cukrem waniliowym, Piekę w 170;C przez 20min.
Pieczona pierogi z jagodami
Z wyrobionego i rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką kołka
Pieczona pierogi z jagodami
Na ciasto nakładam porcję jagód i sklejam
Pieczona pierogi z jagodami
Zlepiony pierożki smaruję rozkłóconym jajkiem i obsypuję cukrem waniliowym
Pieczona pierogi z jagodami
Tak przygotowane pierożki lądują na 20 min do piekarnika.