Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Pieczona Pierś i Udka Gęsie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Długo za mną gąska chodziła no i doczekała się - był pyszny niedzielny obiad.

Pieczona Pierś i Udka Gęsie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona Pierś i Udka Gęsie

 

  • 2 gęsie udka
  • 1 pierś gęsia
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • bylica pospolita
  • słodka papryka
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona Pierś i Udka Gęsie
► Pierś z gęsi naciąć nożem wzdłuż mostka, mięso odciąć od kości żeby otrzymać dwa filety - z udek i filetów odkroić nadmiar skóry i tłuszczu, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. ► Mięso natrzeć solą, posypać pieprzem, słodką papryką, bylicą i odstawić na kilka godzin do lodówki. ► W szerokim garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, od czasu do czasu podlewać wodą i obracać, dalej smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu i smażyć, aż mięso będzie miękkie i skórka z rumienieje.
Pieczona Pierś i Udka Gęsie
Na mocno rozgrzanym tłuszczu - obsmażyć mięso ze wszystkich stron - od czasu do czasu podlewać wodą i obracać - smażyć aż będzie miękkie.
Pieczona Pierś i Udka Gęsie
Mięso natrzeć solą - posypać pieprzem - słodką papryką - bylicą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pieczona Pierś i Udka Gęsie
Pierś naciąć nożem w wzdłuż mostka - mięso odciąć od kości żeby otrzymać dwa filety - z udek i filetów odkroić nadmiar skóry i tłuszczu.

Tagi:

przyprawy