marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczona pierś kaczki w sosie Hoisin

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięsa drobiowe przyrządzane po chińsku jak np. kaczka, udka kurczęcia lub piersi należą do najsmaczniejszych dań, a zwłaszcz z przeróżnymi dodatkami jak sosy, przyprawy, a niekiedy owoce, m.in. pomarańcze.

Pieczona pierś kaczki w sosie Hoisin

Składniki:

Pieczona pierś kaczki w sosie Hoisin

  • 800 g. mrożonych filetów z piersi kaczki,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 g. fasolki szparagowej,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • puszka kiełków sosjowych w zalewie,
  • 150 ml. sosu Hoisin Thasia,
  • mały kawałek posiekanego imbiru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • sól morska,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś kaczki w sosie Hoisin
Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać delikatnie skórę. natrzeć solą i pieprzem i smażyć skórą do dołu na rozgrzanej patelni przez 10 min., by tłuszcz się wytopił. Miód wymieszać w sosie ostrygowym i przyprawą "Pięć smaków", dodać połowę imbiru i część oleju kokosowego,

Powstałą marynatą natrzeć piersi z kaczki i odstawić je na pół godziny. następnie ułóż je skórą do góry w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i wstawić na 45 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. fasolkę szparagową ugotować w wodzie osolonej z dodatkiem cukru, a potem odsączyć i obsmażyć wraz z kapustą i kiełkami na pozostałym oleju kokosowym z imbirem i sosem ostrygowym.

Doprawić solą i pieprzem. warzywa wyłożyć na środek talerza, a na nich ułożyć piersi kaczki. Całość polać podgrzanym sosem Hoisin i serwować z ryżem basmati lub makaronem sojowym.