Strona główna Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanoc, Boczek « poprzedni | następny »
bernika offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1
Pieczona rolada z boczku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Sposób na pachnący i smaczny boczek.


trudność: średne
czas:

Pieczona rolada z boczku - SKŁADNIKI:

  • boczek surowy szeroki wąski płat
  • 6-8 ząbków czosnku przeciśniętych
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa (ja miałam mieszankę staropolską do mięs)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżka soli
  • 2 liście laurowe (tylko na wierzch)
  • 4 ziarna jałowca rozgniecione
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • łyżeczka cząbru
  • olej lub oliwa
  • sznurek

Pieczona rolada z boczku - PRZYGOTOWANIE:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek, zwijamy ciasto w roladę, związujemy sznurkiem, zawijmay w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 60 minut na balsze w tej folii. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona rolada z boczku (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2010-04-05 21:05
Chociaz boczku raczej nie jadam, ale ten tutaj na zdjeciu, wyglada tak apetycznie, ze .. potrafie wyobrazic sobie jego wspanialy zapach.... :)
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Gofry dyniowe z kardamonem Makowo czekoladowe ciasteczka Przekąski z ciasta francuskiego
Gofry z bitą śmietaną Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizzowe babeczki
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane