Strona główna Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanoc, Boczek « poprzedni | następny »
bernika - Przepis na: Pieczona rolada z boczku offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczona rolada z boczku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Sposób na pachnący i smaczny boczek.


trudność: średne
czas:

Pieczona rolada z boczku - SKŁADNIKI:

  • boczek surowy szeroki wąski płat
  • 6-8 ząbków czosnku przeciśniętych
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa (ja miałam mieszankę staropolską do mięs)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżka soli
  • 2 liście laurowe (tylko na wierzch)
  • 4 ziarna jałowca rozgniecione
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • łyżeczka cząbru
  • olej lub oliwa
  • sznurek

Pieczona rolada z boczku - PRZYGOTOWANIE:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek, zwijamy ciasto w roladę, związujemy sznurkiem, zawijmay w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 60 minut na balsze w tej folii. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona rolada z boczku (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2010-04-05 21:05
Chociaz boczku raczej nie jadam, ale ten tutaj na zdjeciu, wyglada tak apetycznie, ze .. potrafie wyobrazic sobie jego wspanialy zapach.... :)
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pasiasta kaszka manna z czekoladą Warstwowy deser z budyniem Babka w skorupce
Najlepsza babka cytrynowa Baranek i zajączek Super baba black&white
Brioszki na śniadanie Karmelizowane orzechy Brzdąc poznański
Flaczki  wołowe  Czekoladowo-gruszkowe Deser lodowy z brzoskwiniami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane