SUPERPRZEPIS

Pieczona rybka i Salsa Verde

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczona rybka i Salsa Verde Więcej zdjęć (5)

Okoń morski czyli Sea Bass pieczony z ziołami i cytryną z dodatkiem Salsa Verde czyli zielonego ziołowego sosu.

Składniki:

Pieczona rybka i Salsa Verde

 

  • ryba,moja ważyła 300g
  • pół cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
  • estragon,szczypiorek,bazylia,natka pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2.Salsa Verde
  • 6 filetów anchovies
  • łyżeczka musztardy Dijon (pikantnej)
  • łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • natka pietruszki,bazylia, kolendra, szczypiorek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Pieczona rybka i Salsa Verde
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni 2. Przygotuj rybę - zrób 4-5 nacięć w poprzek ryby o głębokości ok. pół cm. Przenies rybę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Włóż półplasterki cytryny do każdego naciecia 3 .Posiekaj estragon, bazylię, szczypiorek i natke pietruszki, wymieszaj je i poupychaj w nacięciach na rybie, w których już jest cytryna. Zioła i plasterki cytryny włóż także do brzuszka ryby. Skrop rybę oliwą z oliwek oraz posyp sola i pieprzem. 4.Włóż rybę do piekarnika. Moja ryba ważyła 300g. Piekła się 15 min. Jeśli ryba jest większa należy dostosować czas pieczenia. Ryba powinna być upieczona ale nie sucha.
Pieczona rybka i Salsa Verde
5 cm.
Pieczona rybka i Salsa Verde
Do naciec wloz polplasterki cytryny i pokrojone ziola.
Pieczona rybka i Salsa Verde
Posyp rybe sola i pieprzem i skrop oliwa z oliwek.
Pieczona rybka i Salsa Verde
Wloz do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w zaleznosci od wagi ryby.

Tagi:

ryba ryby