SUPERPRZEPIS

Pieczona szynka

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pieczona szynka Więcej zdjęć (5)

Pyszna świąteczna pieczeń, idealna na ciepło lub na zimno, jako zamiennik sklepowej wędliny

Składniki:

Pieczona szynka

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1,5 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka ostra
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odcinamy wszelkie błonki. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy przyprawy, olej i musztardę - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą z każdej strony nacieramy mięso, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Gdy upłynie 30 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia, przykrywamy i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso znów odwracamy i pieczemy 10 - 15 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso. Piec w 190 stopniach około 60 minut + około 15 minut bez przykrycia Upieczoną szynkę odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęła. A następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Pieczona szynka
W moździerzu ucieramy czosnek z solą i przyprawami
Pieczona szynka
Przygotowaną marynatą z każdej strony nacieramy mięso
Pieczona szynka
Oprószamy papryką ostrą i pieprzem i przekładamy do naczynia
Pieczona szynka
Upieczoną szynkę odstawiamy na około 15 minut

Tagi:

szynka