Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pieczona szynka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjna pieczeń z szynki z nutką sosu sojowego

Pieczona szynka wieprzowa

Składniki:

Pieczona szynka wieprzowa

 

  • 1,3 kg mięso od szynki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 szt ziele angielskie,
  • 1 torebka marynata słodko kwaśna,
  • 4 łyzki sos sojowy ciemny,
  • 3 szt cebula,
  • 2 łyzki ocet spirytusowy,
  • ½ łyżeczki sól peklowa,
  • 1 łyżka gorczyca,
  • 3 łyżki olej sezamowy,
  • 3 łyzki musztarda grilowa,
  • 1 łyżka sos sojowy jasny,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka wieprzowa
Mięso opłukać i włożyć na 4 dni do zalewy przygotowanej z: 2 liści laurowych 5 szt ziela angielskiego 1 torebki marynaty słodko kwaśnej 4 łyżek sosu sojowego ciemny3 szt cebuli pokrojonej w talarki 2 łyzek octu spirytusowego, 1 łyżki gorczycy, ½ łyżeczki soli peklowej oraz z łyzki soli kuchennej i takiej ilości wody, żeby zakryła mięso. Po 4 dniach mięso wyjąć natrzeć zaprawą zrobioną z sosu sojowego jasnego, oleju sezamowego i musztardy grilowej. Piec najpier przez około 40 minut w rękawie foliowym a potem kolejne 40 minut w otwartym naczyniu, żeby skórka się przypiekła. Po wyjęciu z rękawa foliowego można ponownie natrzeć mięso zaprawą z musztardy, sosu sojowego i oleju sezamowego. W połowie pieczenia w naczyniu otwartym mięso obrócić. Dobre zarówno na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako wędlina.