SUPERPRZEPIS

Pieczona szynka z jabłkiem

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pieczona szynka z jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Smaczna szyneczka może być podana na obiad lub na kolację do pieczywa.

Składniki:

Pieczona szynka z jabłkiem

 

  • ok. 1-1,5 kg szynki wieprzowej w całości (w miarę chudej)
  • 2 gramy soli peklującej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ładne duże jabłko
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1/3 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka z jabłkiem
Mięso umyć ,osuszyć i natrzeć solą peklującą ,zwykłą oraz świeżo zmielonym pieprzem.Włożyć do pojemnika szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.W szynce zrobić nacięcia w ok. 2 cm odstępach .Nacięcia robimy z góry na dół prawie do samego końca zostawiając boki w całości.Jabłko dokładnie umyć i osuszyć .Pokroić w dość grube plasterki i powciskać w nacięcia.Posypać obficie majerankiem i przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową(matową strona do dołu).Położyć mięso ,podlać winem, wodą i szczelnie owinąć całe mięso folią.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec tyle czasu ile ważyło.Po upieczeniu odkryć folię i zostawić do całkowitego ostudzenia(jeżeli chcemy na obkład do pieczywa).Jeżeli ma być na obiad to po upieczeniu wyjąć i zostawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło .Pokroić na porcje ,a sos chwilkę gotować i polać nim mięsko.
Pieczona szynka z jabłkiem
Zapeklowana i przyprawiona szynka nadziewana jabłkiem
Pieczona szynka z jabłkiem
Taką pieczoną szynkę można serwować na ciepło i na zimno