aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pieczona szynka z marchewkową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięciutka i bardzo soczysta pieczona łopatka w wyraziście ostrym sosie własnym pod lekką kołderką z marchewki. Idealnie pasuje do ziemniaków lub klusek śląskich.

Pieczona szynka z marchewkową kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona szynka z marchewkową kołderką

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka z marchewkową kołderką
Łopatkę myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ją wodą i przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu oraz mielonej papryki. Na wierzchu układamy liście laurowe. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki układamy na kawałkach mięsa. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130C i pieczemy ponad 1 godzinę (aż mięso będzie pożądanej miękkości). Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wykładamy ją na wierzch upieczonego mięsa i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia).

Po tym czasie mięso jest gotowe do podania jako dodatek do drugiego dania. 
Pieczona szynka z marchewkową kołderką
Pokrojoną na kawałki łopatkę układamy w naczyniu, podlewamy wodą i przyprawiamy. Dodajemy cebule.
Pieczona szynka z marchewkową kołderką
Mięso pieczemy przez 15 minut w 200C, następnie w 120-130 przez ponad godzinę.
Pieczona szynka z marchewkową kołderką
Na miękkim mięsie układamy starte na tarce marchewki.
Pieczona szynka z marchewkową kołderką
Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia).