paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Pieczona szynka ze skórą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodatek skóry w szynce sprawia , że po upieczeniu szynka jest niezwykle miękka i soczysta. Idealnie nadaje się na święta czy inne rodzinne uroczystości.

Pieczona szynka ze skórą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona szynka ze skórą

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka ze skórą
1. Czosnek obieramy i kroimy na cieńsze plasterki

2. Skórę nakłuwamy ostrym nożem , to powstałych dziur wkładamy po kawałeczku czosnku

3. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Tak przyrządzoną szynkę wkładamy na całą noc do lodówki

4. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy 35 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ( także góra-dół) i pieczemy kolejne 35 minut. 
Pieczona szynka ze skórą
pieczona szyneczka ze skórą - soczysta i mięciutka

Tagi:

szynka mięso