wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozpływająca się w ustach, wolno duszona pieczeń wieprzowa nadziewana śliwkami i filecikami anchois w gęstym aromatycznym sosie na bazie piwa. Odświętne danie, doskonałe na wszelkie "okazje".

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie

Składniki:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie

Marynata

  • 1 łyżka pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Pieczeń

  • 1-1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 5 filecikow anchois
  • 5 śliwek suszonych
  • 50 g niesolonego masła
  • 3 cebule
  • ½ łyżki posiekanej szałwii
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie

ETAP 1:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie
Mięso nakuć w 10 miejscach i wkładać do dziury po pół filecika i pół śliwki.

Mięso okroić z tłuszczu. Śliwki i fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół. Mięso nakłuć w 10 miejscach i wkładać do dziury po pół filecika i pół śliwki. Odłożyć do miski.

ETAP 2:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie
Wymieszać składniki marynaty natrzeć nią mięso.

Wymieszać składniki marynaty natrzeć nią mięso. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub przynajmniej na 3 godziny.

ETAP 3:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie
Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor

Rozgrzać piekarnik do temperatury 165°C. Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać połowe masła. W dużym garnku żaroodpornym rozgrzać połowę masła. Zetrzeć marynatę z mięsa i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć mięso i odłożyć do naczynia żaroodpornego.

ETAP 4:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie
Na patelni podsmażyć składniki sosu i zalać piwem.

Dodać resztę masła i rozgrzać. Wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu złoty kolor. Dodać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając. Wlać piwo, wodę i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna. Doprowadzić do wrzenia i zalać mięso w naczyniu. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Zmiksować i jeżeli jest zbyt rzadki, przelać do garnka i odparować na ogniu. postawić garnek na dużym gazie i odparować nadmiar płynu.

ETAP 5:

Pieczona wieprzowina ze śliwkami w ciemnym piwie
MIęso pokroić na kawałki i polać sosem.

Mięso pokroić mięso na kawałki polać sosem.
Podawać z pieczonymi warzywami.