zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczone cukinie nadziewane farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i syta propozycja na obiad. Takie danie idealnie pasuje na jesienne dni. Można użyć większych cukinii i na takie jest przepis.

Pieczone cukinie nadziewane farszem

Składniki:

Pieczone cukinie nadziewane farszem

 

  • 2 duże cukinie
  • farsz :
  • 500 g ryżu
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 szk prażonej cebulki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g żółtego sera
  • garść natki pietruszki
  • garść rungii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczone cukinie nadziewane farszem
Cukinie przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne i posolić. Potem zlać powstały sok.

Ryż ugotować, odsączyć i wystudzić. Mięso zmielić a ser zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę, rungię i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.

Do miski wsypać ryż, dodać przygotowane składniki, wsypać prażoną cebulkę oraz dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie. Nadzieniem napełnić połówki cukinii i ułożyć na blachach do pieczenia.

Piec w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut do godziny.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy lekko wchodzi w cukinię. Podawać na gorąco.  



Tagi:

danie warzywa