Strona główna Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

Tolaa! - Przepis na: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą offline

Szef Kuchni
Przepisy: 77
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pieczone drożdżowe pierogi z kapustą


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 75 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 2-3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2-4 łyżki tartej bułki

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Na dzień wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, pokrusz grzyby i zalej wodą. Zrób ciasto ; Drożdże rozkruszyć, dodaj cukier i odstaw, żeby zaczeły rosnąć. Do misko wlej śmietaną i mleko, dodaj żółtko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj widelcem. mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże , wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Przykryj i odstaw na 30 min w chłodne miejsce . Farsz: Białą kapustę poszatkuj , zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Dodaj kiszonej kapusty, posól, gotuj razem ok. godziny. Grzyby obgotuj w wodzie, w której się moczyły około 10 min od chwili gdy się zagotują. I wrzuć kapusty. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju dodaj do gotującej kapusty i grzybów. Przeciśnij na sicie. Przepuść przez maszynkę. Przypraw do smaku, dodaj jajko i tyle bułki tartej aby farsz był zwięzły. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150^C. Ciasto cienko rozwałkuj powycinaj kółka pośrodku każdego ułóż porcję farszu i sklej je. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem sklejeniem do dołu. posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz na złoto ok 25 min.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj