Strona główna Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

Tolaa! - autor przepisu Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą offline

Szef Kuchni
Przepisy: 77
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pieczone drożdżowe pierogi z kapustą


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 75 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 2-3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2-4 łyżki tartej bułki

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Na dzień wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, pokrusz grzyby i zalej wodą. Zrób ciasto ; Drożdże rozkruszyć, dodaj cukier i odstaw, żeby zaczeły rosnąć. Do misko wlej śmietaną i mleko, dodaj żółtko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj widelcem. mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże , wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Przykryj i odstaw na 30 min w chłodne miejsce . Farsz: Białą kapustę poszatkuj , zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Dodaj kiszonej kapusty, posól, gotuj razem ok. godziny. Grzyby obgotuj w wodzie, w której się moczyły około 10 min od chwili gdy się zagotują. I wrzuć kapusty. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju dodaj do gotującej kapusty i grzybów. Przeciśnij na sicie. Przepuść przez maszynkę. Przypraw do smaku, dodaj jajko i tyle bułki tartej aby farsz był zwięzły. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150^C. Ciasto cienko rozwałkuj powycinaj kółka pośrodku każdego ułóż porcję farszu i sklej je. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem sklejeniem do dołu. posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz na złoto ok 25 min.



Komentarze do Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym Lekka sałatka łazankowa z szynką włoską Wiosenny krem pieczarkowy z makaronem
Raffaello made by Aneta Sernik z wiśniami Sałatka pomidorowo - brokułowa
Pyszne domowe precle Śmietankowa pascha Wielkanocna zapiekanka
Ciasto orzechowe na waflu Mazurek różano- bakaliowy Wiosenna cytrynowa baba
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane