Strona główna Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

Tolaa! - Przepis na: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą offline

Szef Kuchni
Przepisy: 77
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pieczone drożdżowe pierogi z kapustą


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 75 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 2-3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2-4 łyżki tartej bułki

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Na dzień wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, pokrusz grzyby i zalej wodą. Zrób ciasto ; Drożdże rozkruszyć, dodaj cukier i odstaw, żeby zaczeły rosnąć. Do misko wlej śmietaną i mleko, dodaj żółtko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj widelcem. mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże , wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Przykryj i odstaw na 30 min w chłodne miejsce . Farsz: Białą kapustę poszatkuj , zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Dodaj kiszonej kapusty, posól, gotuj razem ok. godziny. Grzyby obgotuj w wodzie, w której się moczyły około 10 min od chwili gdy się zagotują. I wrzuć kapusty. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju dodaj do gotującej kapusty i grzybów. Przeciśnij na sicie. Przepuść przez maszynkę. Przypraw do smaku, dodaj jajko i tyle bułki tartej aby farsz był zwięzły. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150^C. Ciasto cienko rozwałkuj powycinaj kółka pośrodku każdego ułóż porcję farszu i sklej je. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem sklejeniem do dołu. posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz na złoto ok 25 min.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Potrawka z kurczaka z porem i kaszą jaglaną Mini pizze z porem Placki z kaszą jaglaną i dynią
Kotleciki z fetą i pomidorową salsą Kopytka z gulaszem Zdrowe  kanapki
Jabłecznik z serem Deserek z jogurtu Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka
Pizza z salami i pieczarkami Pizza z salami i ananasem Ryż z mięsem mielonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane