Strona główna Pieczone gołąbki bez zawijania

Pieczone gołąbki bez zawijania
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy na smaczne gołąbki

2milutka

Złoty Ekspert
Przepisy: 998
zdjęcia: 1 z 5
Pieczone gołąbki bez zawijania
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Inny patent na gołąbki - pieczone w piekarniku. Dużo szybciej, a smak ten sam. Podane z ziemniakami i polane pysznym sosem pomidorowym.


trudność: łatwe
czas:

Pieczone gołąbki bez zawijania - SKŁADNIKI:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka delikatu do mięs
  • szczypta chili
  • Sos
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 4 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany 18%

Pieczone gołąbki bez zawijania - PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,solimy i odstawiamy aby puściła sok,po czym odciskamy z niej nadmiar płynu.



Kapustę przekładamy do duzej michy dodajemy mielone mieso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę ,wsypujemy bułkę tartą i mannę ,wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy delikat i kucharek i wyrabiamy gładką masę. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 80 minut.



Sos: W rondelku bulion doprowadzamy do wrzenia,margarynę rozpuszczamy na patelni dodajemy koncentrat i przesmażamy,po czym wlewamy do bulionu,dodajemy tymianek i chwilę gotujemy .Z mąki pszennej i ziemniaczanej robimy zawiesinę z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos.Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia po czym zabielić łyżką śmietany.

Tak przygotowany sos jest gotowy do spożycia.

Gołąbki pieczone podajemy gorące polane sosem pomidorowym z dodatkiem młodych ziemniaczków ale równie dobrze smakują solo.

Smacznego:))))


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczone gołąbki bez zawijania (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa

2013-08-21 22:09
Mniam, częstuje się porcyjką, tylko bez ziemniaków, ryż wystarczy:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-08-21 22:21
zbysiowa napisał(a):

Mniam, częstuje się porcyjką, tylko bez ziemniaków, ryż wystarczy:)

Mnie też wystarczy sam ryż ale meżuś musi mieć ziemniaczki:)Smacznego:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa

2013-08-21 22:54
2milutka napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Mniam, częstuje się porcyjką, tylko bez ziemniaków, ryż wystarczy:)

Mnie też wystarczy sam ryż ale meżuś musi mieć ziemniaczki:)Smacznego:)

Oj ci nasi mężusiowie :D
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-08-22 09:12
zbysiowa napisał(a):

2milutka napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Mniam, częstuje się porcyjką, tylko bez ziemniaków, ryż wystarczy:)

Mnie też wystarczy sam ryż ale meżuś musi mieć ziemniaczki:)Smacznego:)

Oj ci nasi mężusiowie :D

no niestety trzeba dogadzać;)
Skomentuj
Oceń:
0
mysza75

mysza75

2013-08-22 11:05
Bardzo fajny pomysł na gołąbki, i tak pysznie wyglądają do tego :-)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-08-22 13:37
mysza75 napisał(a):

Bardzo fajny pomysł na gołąbki, i tak pysznie wyglądają do tego :-)

Dziękuję:)
Skomentuj
Oceń:
0
Rossie

Rossie

2013-08-22 13:42
teraz się nie odpędzę od myśli o gołąbkach... :D
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-08-22 18:29
Agatko ale pyszności:) podkradam przepis i w wolym czasie zrobię:) choć nie wiem kiedy to będzie bo dużo pracy przede mną teraz, pakowanie dobytku i takie tam...
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-08-22 21:15
monikaT83 napisał(a):

Agatko ale pyszności:) podkradam przepis i w wolym czasie zrobię:) choć nie wiem kiedy to będzie bo dużo pracy przede mną teraz, pakowanie dobytku i takie tam...

Gdzie Ty Monisiu się wyprowadzasz???
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-08-23 06:36
a wracamy na górny śląsk w rodzinne strony:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Kotleciki z mięsa i pęczaku Karminadle z pieczarkami Świderki z mięsem i pieczarkami
Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu Kotlety z kaszą manną w sosie słodko-ostrym Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Wieprzowo-wołowe klopsy w sosie grzybowym Mielone pulpeciki w sosie Zielony mielony
Mięso mielone z dodatkami Mięsne kuleczki w sosie grzybowym Paszteciki z ciasta francuskiego

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane