2milutka

2milutka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Pieczone gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Inny patent na gołąbki - pieczone w piekarniku. Dużo szybciej, a smak ten sam. Podane z ziemniakami i polane pysznym sosem pomidorowym.

Pieczone gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki bez zawijania

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka delikatu do mięs
  • szczypta chili
  • Sos
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 4 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki bez zawijania

Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,solimy i odstawiamy aby puściła sok,po czym odciskamy z niej nadmiar płynu.



Kapustę przekładamy do duzej michy dodajemy mielone mieso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę ,wsypujemy bułkę tartą i mannę ,wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy delikat i kucharek i wyrabiamy gładką masę. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 80 minut.



Sos: W rondelku bulion doprowadzamy do wrzenia,margarynę rozpuszczamy na patelni dodajemy koncentrat i przesmażamy,po czym wlewamy do bulionu,dodajemy tymianek i chwilę gotujemy .Z mąki pszennej i ziemniaczanej robimy zawiesinę z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos.Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia po czym zabielić łyżką śmietany.

Tak przygotowany sos jest gotowy do spożycia.

Gołąbki pieczone podajemy gorące polane sosem pomidorowym z dodatkiem młodych ziemniaczków ale równie dobrze smakują solo.

Smacznego:))))