Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1761]

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym to pyszne danie dla całej rodziny. Przyznam, że zniknęły ekspresowo.

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym

 

  • 1 główka kapusty
  • 600-700 g łopatki
  • 1 cebula biała
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • przyprawa w płynie maggi

 

  • masło
  • 3-4 szklanki bulionu lub wody
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
Łopatka z cebulą, wszystko zmielone w maszynce

Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce.

ETAP 2:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
ryż ugotowany w osolonej wodzie do miękkości, dodany do mięsa

Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą.

ETAP 3:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
cały farsz dokładnie wymieszany i przyprawiony

Całość mieszamy, farsz powinien być pikantny.

ETAP 4:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
Brytfanna wysmarowana masłem, poukładane liście kapusty

Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno.

ETAP 5:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę. Gołąbki układamy w brytfannie.

Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę. Gołąbki układamy w brytfannie.

ETAP 6:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
Gołąbki posolone i przyprawione przyprawą w płynie

Gołąbki solimy delikatnie i skrapiamy przyprawą w płynie, zalewamy bulionem lub wodą. Przykrywamy brytfannę. Pieczemy w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez 90-100 minut. Na ostatnie około 15-20 minut odkrywamy brytfannę

ETAP 7:

Pieczone gołąbki podane w sosie pomidorowym
obsmażamy gołąbki na maśle na patelni.

Gołąbki przed podaniem obsmażamy na maśle na patelni.
U mnie podane z pomidorowym sosem.