Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pieczone grejpfruty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten deser możesz przygotować zimą, kiedy nie ma zbyt wielu polskich owoców, albo latem, gdy przygotowujesz biesiadę pod chmurką.

Pieczone grejpfruty

Składniki:

Pieczone grejpfruty

na deser:

  • 2 czerwone grejpfruty
  • gałązka rozmarynu
  • płaska łyżeczka wody różanej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru

na sos waniliowy:

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Pieczone grejpfruty
1. Umyte i sparzone owoce przekrój na pół, ułóż na blasze, polej wodą różaną, posyp imbirem, porwanym rozmarynem i cukrem.

2. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. C.

3. Na sos waniliowy śmietankę i mleko wlej do garnka. Dodaj połowę cukru oraz 1/2 laski wanilii. Wcześniej wydrąż z niej ziarenka i też dodaj do mleka.

4. Całość powoli podgrzewaj na małym ogniu tak, żeby prawie doprowadzić płyn do wrzenia.

5. Żółtka ubij z resztą cukru na gęstą, gładką masę. Bardzo powoli, cały czas mieszając, wlewaj do nich masę mleczną.

6. Całość przelej z powrotem do garnka i zacznij podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowy przecedź, wystudź. Podawaj do grejpfrutów.

Tagi:

deser