SUPERPRZEPIS

Pieczone jabłka z niespodzianką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pieczone jabłka z niespodzianką Więcej zdjęć (3)

Cóż może być lepszego od połączenia słodyczy czekolady ze słodyczą pieczonego jabłka? Całość idealnie łączy chrupkie ciasto francuskie.

Składniki:

Pieczone jabłka z niespodzianką

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z niespodzianką

ETAP 1

Pieczone jabłka z niespodzianką
Składniki nadzienia mieszamy ze sobą

Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Gotowe ścinamy u góry. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne i część jabłka w środku. Odcięty „kapelusz” obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Także wydrążony środek (poza gniazdami nasiennymi) kroimy na mniejsze części.
Do pokrojonych jabłek dodajemy rodzynki, oraz pokrojone w kostkę czekolady. Całość mieszamy.

ETAP 2

Pieczone jabłka z niespodzianką
Jabłka napełniamy przygotowanym nadzieniem

Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone owoce. Posypujemy delikatnie cynamonem

ETAP 3

Pieczone jabłka z niespodzianką
Rozwinięte ciasto francuskie tniemy w paski

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 0,5-0,8 cm i długości większej nić średnica jabłek.

ETAP 4

Pieczone jabłka z niespodzianką
Z ciasta wykonujemy plecionkę na wierzchu jabłek

Przygotowane paski nakładamy na wierzch jabłek, jednocześnie zaplatając z nich plecionkę.

ETAP 5

Pieczone jabłka z niespodzianką
Gotowe jabłka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Tak przygotowany deser wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 190°C). Gdy ciasto się zrumieni deser wyjmujemy.

Tagi:

owoce jabłka