Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny deserek do zjedzenia na ciepło. Dodatki mogą być różne, zależy kto co lubi. Polecam, szczególnie dla smakoszy jabłek.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

Składniki:

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

 

Dodatkowo:

  • 3 łyżki melasy z granatem

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

1.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami
Umycie jabłek, przekrojenie na połowę i wydrążenie gniazd nasiennych

Jabłka przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

2.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami
Włożenie żurawiny suszonej do każdego jabłka

Do wydrążonych gniazd włożyć żurawinę suszoną.

3.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami
Polanie płynnym miodem spadziowym żurawiny

Żurawinę polać miodem spadziowym.

4.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami
Posypanie jabłuszek orzeszkami piniowymi

Wierzch posypać orzeszkami piniowymi.

5.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami
Polanie wierzchu jabłek melasą z granatem

Na końcu polać obficie melasą z granatem.

6.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 35 - 40 minut.

7.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

Upieczone jabłuszka przełożyć na talerz.

8.

Pieczone jabłuszka z żurawiną i piniami

Polać melasą z granatem. Smacznego !


Tagi:

jabłka deser