Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczone klopsiki z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety i jedną cebulę zemleć, przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą

Pieczone klopsiki z dorsza

Składniki:

Pieczone klopsiki z dorsza

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 cebule
  • 3 kromki bułki
  • 1-2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • strąk zielone papryki
  • 40 dag pomidorów
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczone klopsiki z dorsza
Filety i jedną cebulę zemleć, przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą bulkę, jajo, sól, pieprz. Starannie wymieszać. Mokrymi rękami uformować z masy kulki. Olej, cebule pokrojone w talarki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę wymieszać, dodając sól i pieprz. Warzywa rozłożyć równą warstwą na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Następnie włożyć kulki. Wstawić potrawę do piekarnika nagrzane go do 18O° C. Piec 45 min, często skrapiając wodą. Podawać z frytkami, ziemniakami puree lub świeżą bułką oraz z surówką, na przykład z białej kapusty, pora i marchwi. (100g - 80 kcal)

Tagi:

dorsz