Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 395]

Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą i fetą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne, zdrowsze, pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serami, mozzarellą oraz fetą. Po upieczeniu mięciutkie i soczyste. Polecam na pyszny obiad!

Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą  i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą i fetą

 

  • 700 g mięsa mielonego
  • 4 duże garści świeżych liści szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1/3 kostki sera feta (kostka 200 g)
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą i fetą
Bułkę namoczyć w wodzie, gdy całkowicie zmięknie, dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem. Składniki zagnieść i wymieszać by powstała jednolita masa.

Umyte listki szpinaku pokroić nożem. Dodać do masy mięsnej.

Sery mozzarella i feta pokroić w kostkę, dodać do mięsa i szpinaku.

Natkę pietruszki drobno posiekać, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, cebule zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Natkę, cebulę i czosnek dodać do mięsa, szpinaku i sera. wszystko razem dobrze wymieszać czystymi dłońmi , doprawić solą i pieprzem.

Z tak przygotowanej masy formować średniej wielkości kulki ( lub takie, jakie zazwyczaj robicie kotlety mielone ) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać zbyt dużej odległości, podczas pieczenia jeszcze się lekko skurczą.

Blaszkę z przygotowanymi kulkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 minut lub do czasu aż pięknie się zrumienią.

Smacznego
Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą  i fetą
Mieso dokładnie wymieszać z namoczoną bułką
Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą  i fetą
Do masy mięsnej dodac pokrojony szpinak oraz sery
Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą  i fetą
Z połączonych składników formować kulki
Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą  i fetą
Upieczone, są pięknie zrumienione i soczyste