dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczone mięso z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne danie do zmieniaków z wody lub frytek.

Pieczone mięso z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone mięso z warzywami

 

  • 1 kg schabu
  • 2 marchewki
  • 1/2 seler
  • 1 garść różyczek kalafiora (ja użyłam mrożonych)
  • 1 mały por
  • 1/2 cytryny
  • 1 kostka drobiowa, rosołowa
  • przyprawa w płynie do zup
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, chili, tymianek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Pieczone mięso z warzywami
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Każdy plasterek rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Seler skrapiamy sokiem z cytryny. Por kroimy w krążki. naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Układamy płaty mięsa, na to posypujemy jarzyny, całość podlewamy lekko bulionem (kostka rosołowa rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody), posypujemy przyprawami i skrapiamy płynną przyprawą. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 1 1/2 godz. Smacznego.
Pieczone mięso z warzywami
Osuszone mięso kroimy w plasterki i rozbiajmy tłuczkiem.
Pieczone mięso z warzywami
Obrane warzywa kroimy w slupki. Seler skrapiamy sokiem z cytryny.
Pieczone mięso z warzywami
Mięso wykładamy do naczynia i przykrywamy je warzywami.