marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczone miodowe kartofelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaczki są podawane jako dodatki obiadowe lub doi grilla, a czasami można je podawać w skorupkach,np.miodowej lub karmelowejl

Pieczone miodowe kartofelki

Składniki:

Pieczone miodowe kartofelki

 

  • 1,5 kg.ziemniaków,
  • słoiczek miodu pszczelego lub spadziowego,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta soli jodowanej,
  • olej do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pieczone miodowe kartofelki
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na ćwiartki w bieżącej wodzie. Następnie obtoczyć je lub posmarować miodem naprowadzonym na pędzelku, potem rozetrzeć w dłoniach suszone zioła z torebki lub świeże i opłukane z donicy. Przełożyć kartofelki łyżką na lekko natłuszczoną blachę i posypać solą jodowaną. Nagrzać piekarnik do 190 st. C i wstawić blachę z zawartością do środka na ruszt. Zapiekać z 25 min. Po wyjęciu przełożyć do miski i podawać z pieczenią wieprzową lub wołową lub boczkiem pieczonym i jarzyną.