Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczone morele z kremem z ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Według mnie najlepsze desery powstają z owoców. W moim dzisiejszym deserze rolę bohatera odrywa pieczona morela w towarzystwie kremu z ricottą. Deser powstaje szybko, ale też równie szybko znika.

Pieczone morele z kremem z ricotty

Składniki:

Pieczone morele z kremem z ricotty

 

  • morele - 6 sztuk
  • 100 g ricotty
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • płatki migdałowe
  • sos czekoladowy
  • kulka lodów waniliowych
  • starta czekolada

Sposób przygotowania:

Pieczone morele z kremem z ricotty

ETAP 1:

Pieczone morele z kremem z ricotty
Bazą naszego deseru są morele, które będziemy zapiekać w piekarniku

Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, owoce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Pieczone morele z kremem z ricotty
Do otworów po pestkach wkładamy odrobinę miodu

Otwory po pestkach smarujemy odrobiną miodu

ETAP 3:

Pieczone morele z kremem z ricotty
Na miód wykładamy kilka płatków migdałowych

Na miód wykładamy po kilka płatków migdałowych. Morele wkładamy do piekarnika i zapiekany w 180 st. C 10 minut.

ETAP 4:

Pieczone morele z kremem z ricotty
śmietana przed ubiciem musi być dobrze schłodzona

W czasie, gdy morele się zapiekają, przygotowujemy krem: dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy.

ETAP 5:

Pieczone morele z kremem z ricotty
Śmietanę miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym

Do śmietany dodajemy cukier i cukier wanilinowy, miksujemy na wolnych obrotach.

ETAP 6:

Pieczone morele z kremem z ricotty

Następnie do kremu dodajemy ser ricotta, miksujemy i próbujemy. Jeśli krem jest zbyt mało słodki, dodajemy odrobinę cukru.

ETAP 7:

Pieczone morele z kremem z ricotty

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na upieczone morele, wypełniając otwory po pestkach.

ETAP 8:

Pieczone morele z kremem z ricotty

Morele układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym, posypujemy startą czekoladą. Deser świetnie komponuje się z lodami waniliowymi.


Tagi:

deser morele